084

Carlton Road Extension

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/4

Client

Private Client

Location

South Manchester

Budget

100k

Collaborators

Downloads

Industrial Light and Magic

Rear infill extension of a Victorian semi-detached house to open up and expand the kitchen and better integrate this space into the flow of the house. Our client asked us to address the currently cramped cooking area and lack of pleasing flow or connection between spaces to make this house fit for modern living and future proofed family home.

The design integrates the wall and roof capturing expansive views of the sky through the large bespoke skylights. Internally, this design creates an exciting and dynamic feeling of space. This single volume will be clad in a single material will be a robust and invigorating statement against this traditional house. We propose zinc standing seam cladding for the cladding throughout to contrast against the timber and glass.

Having flipped the kitchen orientation to allow for a larger sliding door to the garden, the extension now breathes light and prioritises the views. The wrap around step down to the garden level creates an easy flowing transition from the house to the garden level disguising the significant step down. To prevent the façade from becoming too “flat” the elevation cladding is subtle angled into the middle of the glazing highlighting the double pitched sawtooth roof profile and creating a central focus for the scheme.