079

Brogden Grove

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/5

Client

Private Client

Location

Sale, Manchester

Budget

100k+

Collaborators

Andrew Coop - AKW Engineers Ltd

Downloads

Edwardian Home Extension

Internal renovation and rear extension to Edwardian
end of terrace house to open up and extend the ground
floor. The aim is to provide a spacious elegant open plan
kitchen, dining and living room at ground floor that is
light filled and embraces the courtyard to the rear.

The project’s core aim is to make this house fit for modern
living and a possible future family home. The layout is
currently cramped and lacks any type of pleasing flow or
connection between spaces. There is a need for updating
the decoration, modernising the kitchen while an increase
of natural light and courtyard interaction are required.

The proposal seeks to rationalise the available space, maximise
natural light and make this house fit for modern living by adding
a minimal extension to the rear of the house. This changes
the existing confined space into a generous open plan kitchenliving-
dining that would bring the family together during their
every day activities.
The design creates a modern but understated one storey
extension with a wide, open kitchen which flows into both the
sunken living room and dining space. The dining space and
living are naturally lit, with a glazed elevation to the garden
and a rooflight over the dining area. The space to the rear is
enclosed with a polished concrete plinth that provides structural
support to the walls but also helps define the lower seating
area while it can also double up as seating, space for plants
or pieces of art.
At the basement level, the floor and stairs will be upgraded
to comply with current building regulations and the void space
at the rear of the house will be turned into a utility room. The
existing stairs connecting the basement to the ground floor will
be excavated and replaced with new concrete stairs, finished
with oak steps.